Figyelem ! Ha gondja van a nagyobb méretű letöltésekkel, akkor emailben kérhet tőlünk telepítő CD-t is, amit postán elküldünk az Ön által megadott címre.

MultiShop programhoz telepítendő komponensek

PostgreSQL 8 szerver letöltéséshez ill. telepítéséhez kattintson erre a linkre!
PostgreSql ODBC driver letöltéséshez ill. telepítéséhez kattintson erre a linkre!

MultiShop program letöltéséshez ill. telepítéséhez kattintson erre a linkre!

A telepítés részletesebb leírása a következőkben olvasható:


Telephelyenként egy darab számítógépre kell telepíteni egy SQL szerver programot.

Mindegyik telephelyen egyforma típusú SQL szervert kell használnia !

Az SQL kiszolgálót felhasználó programok általában valamilyen fizetős szerver programot támogatnak, azonban azoknak a beszerzési költsége sokszor százezres nagyságrendű plusz kiadást jelenthet, ezér mi ingyenesen használható kiszolgáló programok felhasználása mellett döntöttünk. Ezeknek hátránya a gyengébb támogatottság, illetve a különböző verziójú kiszolgáló programok közötti esetleges inkompatibilitás, ellenben ingyen felhasználhatók és a felhasználások 95 százalékában tökéletesen használható alternatívát nyújtanak. Az esetleges problémákat előfordulásának esélyét pedig szinte nullára csökkentheti, ha az általunk javasolt és tesztelt verziójú kiszolgáló programot telepíti és használja.

Kétféle SQL kiszolgálót használhat a Multishop programhoz.

A telepítő lemezünkön megtalálja a PostgreSql 8 verziójú kiszolgálóját, melyet telepíthet és használhat.

A másik lehetőség , a MySql kiszolgáló használata. Ez is ingyenes kiszolgáló program, de a licenszelési feltételei miatt a telepítőjét nem biztosíthatjuk mi az Ön számára. Ezért ha ezt szeretné használni, akkor a telepítőjét saját magának kell letöltenie a http://www.mysql.com web oldalról. Sajnos az "önkiszolgáló" beszerzése miatt előfordulhat, hogy Ön nem tudja beszerezni a program fejlesztése során használt és tesztelt MySql 4.1 verziót. Ennél kisebb verziószámú kiszolgálót nem használhat. Nagyobb verziószámú kiszolgáló elvileg kompatibilis az általunk tesztelt 4.1 verzióval, gyakorlatilag azonban előfordulhatnak olyan eltérések benne, amely programhibát okozhat a Multishop működése során. Sajnos ez nem tőlünk függ, csak a kipróbálás útján szerezhet róla bizonyosságot. Nagy eséllyel hibamentesen használhat 4.1 -nél nagyobb verziójú MySql kiszolgálót is.

A MySql előnye hogy egyes esetekben gyorsabban működhet a PostgreSql - nál , illetve régebb óta elérhető Windows rendszerekre, ezért alaposabb tesztelés áll mögötte mint a PostgreSql mögött.

Ennek ellenére mi azt javasoljuk, hogy használja inkább az általunk biztosított PostgreSql 8 verziót, már csak azért is, mert a program további fejlesztése során elsősorban ezt az ingyenes platformot fogjuk preferálni.

1. lépés

SQL szerver program telepítése

Az SQL kiszolgálót NT alapú operációs rendszerre (Win2000,Win XP) telepítse és használjon NTFS fájlrendszerű meghajtót !

Az alábbi linkekre kattintás után mindig válassza a futtatás gombot !

Amennyiben még nincs a hálózatban Sql szerver telepítve, akkor végezze el a telepítést. A szerver program arra a számítógépre fog települni, amelyiken elindítja az alábbi telepítő programot. Ennek a gépnek a Multishop programok számára mindig elérhetőnek kell majd lennie ( folyamatosan bekapcsolva kell lennie ), továbbá komolyabb méretű adatbázisok esetén (vagy ha mód van rá akkor ettől függetlenül is ) célszerű az SQL szervert olyan gépre telepíteni, amelyiket másféle munkára (szövegszerkesztés, internetezés(!), stb... ) egyáltalán nem használják.

 PostgreSQL 8 szerver letöltéséhez ill. telepítéséhez kattintson erre a linkre!

A linkre kattintás után válassza a Futtatás a jelenlegi helyről gombot. Javasoljuk, hogy a telepítőben található szerver verziót telepítse, mert a program fejlesztése és tesztelése során is ezt használtuk.

Postgresql telepítés lépésről lépésre

Ne feledje elolvasni és végrehajtani a fenti dokumentum Telepítés utáni konfiguráció részében foglaltakat ! (Több telephely esetén különösen)

A beállítás elvégzése illetve telepítése után bármely IP címről bármely Postgre adatbázis elérhetővé válik a megfelelő usernév / jelszó ismeretében. Javasoljuk, hogy telepítse illetve végezze el a beállítást, az engedélyezett / tiltott IP címek menedzselésére pedig használjon inkább egy tűzfalprogramot.

MySql szerver használatához be kell szereznie a telepítőlemezeket és azt kell telepítenie.

MySql telepítése lépésről lépésre
 

2. lépés

SQL ODBC driver telepítése

Ezt a komponenst minden számítógépre telepítenie kell, amelyiken futtatni szeretné a MultiShop programot.A telepített szerver típusának megfelelő ODBC drivert telepítse! (Az SQL szerver programok telepítői az ODBC drivereket is telepítik)

PostgreSql ODBC driver letöltéséhez ill.telepítéséhez kattintson erre a linkre!

A linkre kattintás után válassza a Megnyitás/Futtatás a jelenlegi helyről gombot. (Azon a számítógépen, amelyiken a szerver programot telepítette (előző lépés), ezt a lépést kihagyhatja, mert a szerver telepítője az ODBC drivert is telepíti.)

MySql ODBC driver letöltéséhez ill. telepítéséhez kattintson erre a linkre

A linkre kattintás után válassza a Futtatás a jelenlegi helyről gombot vagy mentse a fájlt a saját gépére és indítsa el onnan.

3. lépés

MultiShop program letöltéséhez ill. telepítéséhez kattintson erre a linkre!

A linkre kattintás után válassza a Megnyitás / Futtatás a jelenlegi helyről gombot. vagy mentse a fájlt a saját gépére és indítsa el onnan


Az 3. lépés végrehajtása után indítsa újra a számítógépet ! A telepítéshez sok sikert kívánunk.

[Főoldal] [Szoftvereink] [MultiShop] [Provimax kiegészítések] [Letöltések] [Elérhetőség] [Hírek,  Újdonságok] [Linkek]